Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Conveni per al funcionament de la Junta Arbitral de Consum de Vilafranca

28 de juliol de 2021

L’Alcalde de Vilafranca, Pere Regull, ha signat aquest mes de juliol un conveni de cooperació entre l’Ajuntament, l’Agència Catalana del Consum (ACC) del Departament d’Empresa i Treball i el Ministeri de Consum del govern espanyol per donar continuïtat a la Junta Arbitral de Consum Municipal.

La Junta Arbitral de Consum de Vilafranca es va constituir l’any 1994 i des de llavors s’han tramitat gairebé  1.500 sol·licituds d’arbitratge. Tenint en compte l’experiència positiva de tots aquests anys en la resolució extrajudicial de conflictes de consum, els governs autonòmic, estatal i municipal han apostat per renovar l’acord per al funcionament d’aquest organisme, mitjançant el qual es comprometen a treballar conjuntament per establir un sistema d'informació recíproc per al bon funcionament del sistema arbitral de consum. Així mateix, se sol·licitarà, en el termini d'un any, l’acreditació com a entitat de resolució alternativa de litigis de consum de la Comissió Europea, per poder resoldre extrajudicialment els conflictes plantejats pels consumidors en relació amb les empreses establertes a la Unió Europea.

L’arbitratge de consum és un procediment voluntari que ofereix a les persones consumidores i a l’empresariat la possibilitat de resoldre amb caràcter vinculant i executiu, i de manera objectiva i gratuïta, els conflictes de consum.

Quan una persona consumidora presenta una reclamació, s’intenta la mediació per tal d’arribar a un acord entre les parts. Si aquesta no prospera i, si ambdues parts hi estan d’acord, s’inicia el procediment arbitral amb la celebració d’una vista presidida per un òrgan arbitral. Aquest òrgan dicta un laude que té el mateix valor que una sentència judicial i, per tant, és de compliment obligatori per a ambdues parts.

Actualment a Vilafranca hi ha 616 establiments adherits a l’arbitratge de consum que es poden identificar mitjançant un adhesiu identificatiu o consultant el cens al web de consum  https://consum.vilafranca.cat/empreses/ladhesio-larbitratge-de-consum

La regidora de Salut i Consum, Anna Doblas, s’ha mostrat satisfeta per la renovació del conveni “perquè així podem seguir oferint aquest servei a la ciutadania i vetllant pels  drets de les persones consumidores. També garantim que els comerços i serveis puguin defensar-se. D’aquesta manera donem  una resposta extrajudicial, però de caràcter vinculant, quan un cas no ha pogut ser resolt per mediació”.

  

pujar inici

Accessibilitat